2016 vrouwen

HAAR TWEEDE CROSS EN VOS STAAT ER

Bijna 700 dagen bleef Marianne Vos weg uit het veld, vorige week kwam ze terug met een vierde plaats in Antwerpen en nu zes dagen later was ze al de beste in Diegem. In de zesde manche van de Superprestige Ladies Trophy versloeg ze Sanne Cant, die in de stand ondertussen drie straten voorsprong heeft op de concurrentie.

Ellen Van Loy, tweede in die stand en vorig jaar nog winnares in Diegem, moest forfait geven wegens ziekte. Sophie de Boer knalde al in de eerste ronde spectaculair tegen een paaltje, maar was wel nog mee in de aanvankelijk heel ruime kopgroep. Ook Vos kon ondanks haar startplaats achteraan vrij snel opschuiven.

In de tweede ronde plaatste Cant een eerste duidelijke versnelling, met Vos, Katerina Nash en Nikki Brammeier konden slechts drie rensters aansluiten. Brammeier moest snel weer afhaken, ook voor Nash lag het tempo duidelijk iets te hoog. En zo ontstond een mooi duel tussen Cant en Vos. Het was tijdens de voorlaatste ronde in de zandstrook, dé specialiteit van Cant, dat de beslissing viel. Echter niet zij, maar wel Vos sloeg er een kloofje van enkele seconden. De Belgische kampioene deed er alles aan om de opgelopen achterstand opnieuw weg te werken, maar Vos gaf geen krimp en mocht juichen.

Vos: “Sanne maakte het me echt niet makkelijk”

“Uiteraard ben ik hier heel blij mee”, verklaarde Vos. “Mijn vierde plaats in Antwerpen was al veelbelovend, maar echt meespelen voor winst is natuurlijk nog iets anders. Ik kon voorsprong nemen doordat ik enkele stroken na mekaar stevig kon doortrekken, maar ik moet zeggen dat Sanne het me echt niet makkelijk maakte. Ook in het begin had ik al enkele stevige inspanningen moeten leveren. Zo liep het in de eerste ronde zeker niet vlekkeloos op de schuine kant, maar gelukkig kon ik vervolgens vrij vlot opschuiven om mijn plaats vooraan in te nemen.”

Meteen is duidelijk dat Vos eind januari in Luxemburg een kandidate zal zijn om de wereldtitel – de achtste in haar geval – te veroveren. “Nou, ik verwacht dat heel wat rensters tegen dan nog wel enkele stappen zullen zetten, al hoop ik dat van mezelf ook.”

Cant laat het liggen in het zand

Hoewel Cant opnieuw een uitstekende zaak deed met het oog op de eindzege, was ze in Diegem in de eerste plaats toch ontgoocheld. “Ik ben vooral slechtgezind omdat ik het precies in het zand heb laten liggen. Ik weet niet wat er precies verkeerd liep tijdens die voorlaatste passage, maar ik verloor een handvol seconden. Ik dacht wel dat ik nog zou kunnen terugkeren, maar het lukte niet meer. Marianne is natuurlijk een wereldtopper en dat liet ze vandaag al even zien. Ze heeft duidelijk niet veel wedstrijden nodig om op niveau te geraken. Ze wordt een belangrijke factor de volgende crossen.”