2015 mannen

MATHIEU VAN DER POEL PRIMUS IN KOLKEND DIEGEM

Topweekendje voor Mathieu van der Poel. Ook in Diegem pakte de Nederlander de zege, net als 24 uur eerder in Heusden-Zolder. Van der Poel haalde het na een spannende strijd van Kevin Pauwels en Lars van der Haar. Wout van Aert kende pech, maar blijft leider in de Hansgrohe Superprestige.

Ongelooflijk veel volk in wat wellicht de drukst bezochte veldrit van het seizoen was. En een (kerst)sfeer om u tegen te zeggen. En uiteindelijk ook met een koersverloop en winnaar die elke organisatie wil. Met Mathieu van der Poel, Kevin Pauwels, Lars van der Haar, Tom Meeusen en een bijzonder onfortuinlijke Wout van Aert in een hoofdrol.

Van der Poel maakte indruk in de beginfase. Ook Meeusen, Van der Haar en Van Aert lieten zich opmerken. Maar halfkoers troepte toch nog veertien man samen, ondanks de zware omloop. Tot het tempo voorin opnieuw opgedreven werd en het echt helemaal scheurde. Mee voorin: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Wout van Aert.

Van vijf naar vier

Maar Van Aert kende pech, op iets meer dan twee ronden van het einde brak zijn versnellingsapparaat af. Het kwartet overblijvers hield elkaar gezelschap tot diep in de finale, al hing vooral Tom Meeusen een paar keer aan het rekkertje. In de slotronde zette Kevin Pauwels alles op alles, maar Van der Poel en Van der Haar toonden toch iets meer vinnigheid.

Finaal was het de wereldkampioen die met een risicovol en spectaculair manoeuvre in één van de laatste bochten als eerste de laatste rechte lijn opdraaide en die positie in de sprint niet meer uit handen gaf. Kevin Pauwels toonde zich net dat tikkeltje sneller dan Lars van der Haar in de strijd voor plaats twee. Tom Meeusen en Laurens Sweeck maakten de top vijf vol, terwijl Wout van Aert met een fikse remonte alsnog de schade beperkte én leider blijft in het klassement.

“Tactisch gekoerst”

“Twee op twee dit weekend. Dat doet deugd”, glunderde Mathieu van der Poel na het doorspoelen van de eerste emoties. “Het lijkt alsof de wisselvalligheid er nu toch wel wat uit is. Ik hoop nu dit niveau te kunnen aanhouden tot het WK in Heusden-Zolder. Dat ik daar topfavoriet zal zijn? Eén van, dat klopt. Maar niet dé topfavoriet. Maar het klopt wel dat het rondje daar op mijn lijf geschreven is, net zoals deze omloop hier in Diegem.”

Wat het verschil maakte tussen Van der Poel en zijn twee belangrijkste concurrenten? “Tactiek, denk ik. Ik heb vandaag vooral in de slotronde zeer tactisch gefietst. Gesprint naar elke bocht alsof ik naar de streep sprintte. Omdat ik wist dat ik in eerste positie moest opdraaien. Eigenlijk denk ik dat Kevin Pauwels vandaag de sterkste was. Ik daarentegen de meest tactische.”

Foto’s: © Photopress.be/Tekst: Nico Dick